motortesztek
motortesztek

Rendezvények            Milyen motort vegyek?              Biztonság 

 

Új motortesztek
 
Használt motortesztek
 
Autótesztek
 

Köszöntő, kapcsolat.

 

Motoros képek

 

Vendégkönyv

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 Sokszor kérdezik az ismerősök, te annyi mocit ismersz, milyen motort vegyek!

Na ez egy fogós ravasz kérdés, hát olyat, ami igényeidnek, képességeidnek, életvitelednek megfelel. Persze lehetek én nagyon okos, és mondhatok elképesztő bölcseleteket, legtöbbször a motorválasztás szerelemből történik, és a kérdés feltételekor már csak pislogva azt a választ akarjuk hallani, amit már rég eldöntöttünk. Mondjuk ez nem is baj nagyon. Hiszen ahhoz, hogy gépezetünk hosszú ideig jól szolgáljon, és örömünk leljük az együtt furikázásban, hogy simogassuk, csinosítsuk, karbantartsuk, ahhoz szeretni kell.

Szerintem a baj akkor van, ha csak divatból, presztízsből, felvágásból akarunk motorozni, és így is választunk. Nos, úgy részletezni ezt nem akarom, de óva intek ettől mindenkit!

Akkor nézzük, mi van, ha a kérdés tényleg komoly, és tanácstalanok vagyunk választ várva egy tapasztalt szakitól. Elsőnek gondoljuk át, mire fogjuk használni a gépet. Ha igazán nem érdekes annyira a motoros fíling, csak egy jó fürge takarékos, ingyen parkolós közlekedési eszköz kell, akkor a legjobb egy robogó! Itt azért az ötveneseken túl mennék, mert azok nem tudják tartani a forgalom tempóját, így kissé veszélyesnek tartom. A kínálat hatalmas, 125 köbcentistől egészen a 800 köbcentisig mindenféle van. Ami jellemző a robogókra, a kisebbektől a nagyokig, az a kényelem, az ülés alatti elég bőséges csomagtartó, és a jó időjárás védelem. Egyre több van szerelve ülésfűtéssel, markolatfűtéssel, kipörgés gátlóval (ASR ), és jó nagy, sokszor állítható, szélvédővel. Sokuknak van már start – stop rendszere is, ami ideális a városi közlekedésre. Kis kerekük, alacsony építésük nem nagyon szereti a kátyúkat, a terepezést meg pláne.

De nézzük a motorkerékpárokat, ha valódi motoros érzésre vágyunk. Itt is félelmetesen hatalmas a kínálat. De mindjárt az elején tisztázzuk. A köbcentihez képest hatalmas lóerők általában nagy fordulatszámmal járnak, és a nagy fordulatszám sűrűbb karbantartási ciklusokkal és drágább alkatrészekkel fűszerezik a motoros életet. És mégsem minden a lóerő, van mikor a nyomatékos gépek nagyobb élvezetet és erőt nyújtanak.

És ide is kapcsolódnak a sport motorok. Hatalmas erők nagy gyorsulásokkal, bődületes száguldásokkal. De ennek ára van, nem csak a drágább és sűrűbb karbantartás, hanem általában a kényelmetlenségük is, főleg az utasnak! De veszélyt jelentenek az alacsony építésük kemény rugózásuk miatt a fekvőrendőrök, a járdára felállások is, a betont elhagyva kalandozni meg egyáltalán nem ajánlatos!! A pörgős motorjaik kis fordulaton kevés nyomatékot hoznak.

Endurók, túraendurók. Ők az igazi mindenes motorok. Kényelmesek, magasak, mint egy trónuson úgy ülhetünk rajtuk. Itt kalkulálni kell az általában magas ülésekkel! Jól bírják a terepezést, országúton, autópályán is megállják a helyüket. A túraendurók pláne! Meg sem érzik a kátyúkat, púpokat, út varratokat, vidáman járdáznak, a fekvőrendőrökön meg élvezetesen átringanak! Kényelmesek az utasnak is, kis fordulaton nagy nyomatékuk van, és elnyűhetetlenül tartósak. Kicsi a karbantartás igényük és az alkatrészeik is átlagos árban vannak. Vannak túrásabbak és vannak terepesebbek is. Igazi örömmotorok!

Cross motorok! Jellemzően terepes használatra szánták őket. Hatalmas rugó utakkal, magas ülésekkel, bütykös kerekkel árkon - bokron keresztülgázolnak, röpködnek az ugratókon. Igen könnyűek, városi közlekedésre is kiválóak, de a szélvédelem és az nagy magasságuk miatt országúton, autópályán nem annyira jól használhatók. Valódi hobby és élménymocik.

Nikedek! Van sok változatuk, de leg jellemzőbb tulajdonságuk a pucérságuk! Szemet gyönyörködtetők, hiszen műszaki csodáikat kitárják a nézelődő tekintetek elé. Erősek és nyomatékosak, rövid tengelytávokkal legtöbbjük kényelmes is. Itt meg kell említeni, nagy erejük szereti emelgetni az első kereket, és a rövid tengelytáv miatt az erős fékezésnél a hátsó kereket is. Tehát jól lehet velük vidámkodni, de a gyakorlatlanok óvatosak legyenek. Rugózásuk azért sportosan kemény, ami kicsit a kényelem ellen szól. Csupaszságuk miatt annyira nem autópályára valók, bár vannak típusok amikre szélvédő is szerelhető.

Cruiserek, Chopperek! Tisztázzuk az elején, chopperek gyárilag nem kaphatók. Ezek egyedileg átalakított gépezetek, legtöbbször cruiser alapokból. Robosztus nagy köbcentis, erős, nyomatékos nehéz nagy vasak. Tekintélyes hanggal, férfias méretekkel, csillogó krómokkal. Súlyukkal kalkulálni kell, kényelmes poroszkálásra valók. Kis fordulatról is nagy nyomatékkal meglepően jól húznak. És a nagyobbak közt vannak sport motorokat megszégyenítő teljesítményűek is. Túrázáshoz, autópályázáshoz szerelhetők nagy szélvédőkkel, és mindenféle kényelemmel.

Túra motorok. Hosszú utakra, túrákra készültek. Fotel kényelmükkel, extra felszerelésükkel, pakolóhelyekkel, nagy csomagtartó dobozokkal, hifi rendszerekkel, ülés és markolatfűtésekkel is ezt szolgálják. Nagy köbcentis erős nyomatékos és gyors motorok. Jó szélvédelemmel, óriási méretekkel és súlyokkal rendelkeznek.

A teljesség igénye nélkül csak a főbb kategóriákat említettem, hiszen már nagyon sok az átmenet is a kategóriákban. Remélem tanácsaimmal segítettem a választásban. Ha mégis maradna kérdésed, nyugodtan írj a  nigel kukac gportal.hu  mailra. Válasszunk jól, okosan, és szeressük a motorunkat. Akkor hűséges társunk lesz mindenhol. A napi munkában, a bevásárlásnál, a motoros bulikon, a túrákon! Közlekedjünk ésszel, ne legyen a végzetünk!

És egy aranyigazság:

Nem az az igazi motoros, aki kétszáz fölött elszáll a kanyarban, hanem az, aki rőtt szakállal hetven évesen is vidáman motoros túrára indul párjával, gyermekeivel, barátaival!

 A blokkolásgátló ABS rendszereket már 2017-től kötelezően minden újonnan forgalomba helyezett motoron és robogón megtalálhatjuk.

Széles utat, motoros üdvözlettel a szerkesztő.

 

 

 

 
Facebook

Kövess minket a Facebookon is!

Motoros - Autós élet

 

 
Eseménynaptár
2020. Október
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Hírek

Suzuki Szakmai tesztnap

I. motoros borok útja rally

 

 
Partnereink

-

 

 
Rendezvények
 
Óra
 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás